Oost-Duitsland-Commissie

In het najaar vindt er een uitwisseling plaats met de Evangelisch Lutherse kerk in Lambrechtshagen, in het voormalig Oost-Duitsland. Dit contact is er sinds 1984. De reis gaat jaarlijks afwisselend naar Duitsland en Nederland, met als hoogtepunt een gezamenlijke dienst in de eigen gemeente. De uitwisseling wordt altijd aan een thema gewijd.

👥 Hannie Keizer

Verslag uitwisseling 2022

Terugblik op het ODC-weekend 2022

Dit jaar was het de beurt aan onze PKN-gemeente om een bezoek te brengen aan onze zustergemeente (Evangelisch-Luthers) in Lambrechtshagen (in voormalig Oost-Duitsland). Dit jaar werden we gelukkig niet beperkt door coronamaatregelen.

Op 23 september reisden we, 10 gemeenteleden, samen met onze voorgangers Frits en Jac, af naar onze bestemming.

Na een voorspoedige reis, werden we hartelijk begroet door onze broeders en zusters. Voor de meesten was het een vertrouwd en  warm weerzien. Voor een aantal was het eerst nog wat onwennig.
Voor mij was het de eerste keer dat ik in een gastgezin verbleef.
Maar de warmte, aandacht en goede zorgen die ik daar heb ervaren zorgden er voor dat ik mij snel op mijn gemak voelde.
Het hele weekend verliep in een goede sfeer.

Ik benoem een aantal activiteiten van het weekend: op zaterdag hebben we een boottocht over de Oostzee gemaakt, vanuit de haven van Rostock. ’s Middags kregen we een rondleiding door deze stad. Leuk en informatief!
’s Avonds hebben we de afscheidsdienst van Pastorin Peggy Rotter terug gezien (op film).

Op zondagochtend gingen we naar de kerkdienst van de Evangelisch-Lutherse gemeente, die geleid werd door de pas aangestelde Pastorin: Susanne Jürgens.
Fijn om zo’n dienst eens mee te maken. Er zijn overeenkomsten met onze liturgie, maar ook verschillen. Dat geldt ook voor de Liedboeken; verder is het liedboek van de Lutherse gemeente aangevuld met bijpassende (getekende?) illustraties.
Frits en Jac leverden ook een bijdrage aan deze dienst; Frits heeft (in het Duits) een groet overgebracht vanuit Hoogezand-Sappemeer en Jac heeft de schriftlezingen in het Nederlands gelezen.

Na de dienst konden we elkaar ontmoeten onder het genot van Kaffee (of Tee) mit (zelfgemaakte en diverse soorten) Kuchen.Hierna aten we nog soep en brood met elkaar. Rond 13.00 uur namen we na een geslaagd weekend afscheid (met een lach en een traan) van onze dierbare broeders en zusters. We hopen elkaar volgend jaar weer te zien en dan in Hoogezand-Sappemeer!

Titia Steursma