Historie

Onze Protestantse gemeente is begin 2018 ontstaan door het samengaan van de Hervormde gemeente Hoogezand-Sappemeer-Kropswolde en de Gereformeerde kerk Hoogezand-Sappemeer.

Bij het samengaan hadden beschikten beide kerkgemeenschappen elk nog over één kerkgebouw, maar ooit telde de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer maar liefst vijf hervormde en drie gereformeerde kerkgebouwen. Aan hervormde zijde maakte men gebruik van de Koepelkerk in Sappemeer, de Damkerk in Hoogezand, de Dorpskerk in Kropswolde, de Hervormde kerk in Kiel-Windweer en, op de grens van Hoogezand en Sappemeer, de hervormde Kapel. Van deze vijf was op het moment van de fusie alleen de Damkerk nog bij de Hervormde gemeente in gebruik. De Koepelkerk, de Dorpskerk en de kerk in Kiel-Windeweer kregen na overdracht aan de Stichting Oude Groninger Kerken nieuwe bestemmingen, de Kapel werd afgebroken om plaats te maken voor de Koninkrijkszaal van de Jehovah’s Getuigen.

De gereformeerden hadden in Sappemeer de Ontmoetingskerk, in Hoogezand de Vredekerk en daarnaast nog een kleine kerk in Kiel-Windeweer. Laatstgenoemde werd na buitengebruikstelling door brand verwoest. De Vredekerk kreeg een andere bestemming. zodat op het moment van samengaan alleen de Ontmoetingskerk nog in gereformeerd bezit was.

Sedert haar ontstaan heeft de Protestantse gemeente dus nog twee kerkgebouwen in gebruik: de voormalig-hervormde Damkerk in Hoogezand en de voormalig-gereformeerde Ontmoetingskerk in Sappemeer. Gekerkt wordt er in de regel om-en-om: de ene zondag in de Damkerk, de andere in de Ontmoetingskerk.

Meer over de geschiedenis van de Damkerk vindt u hier.

Meer over die van de Ontmoetingskerk hier.

Meer over de orgels vindt u hier.