Luisterend Oor
In het project ‘Een luisterend oor’ gaan vrijwilligers in gesprek met ouderen die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld door het verlies van vertrouwde mensen of van lichamelijke en geestelijke vermogens. Ook gaan zij in gesprek met ouderen die te maken krijgen met levens- en zingevingsvragen zoals de eindigheid van het leven en eenzaamheid. Het valt niet altijd mee om hier mee om te gaan of er met iemand over te praten. Toch kan het opluchten om de zorgen en vragen met iemand te delen.
Het project Een luisterend oor is een initiatief van de Baptistengemeente Hoogezand West, de Damkerk en Kwartier Zorg & Welzijn. In de afgelopen drie jaar zijn vrijwilligers met ongeveer 40 ouderen in gesprek (geweest). Er is veel ervaring opgedaan en er is een goede werkwijze ontwikkeld. De ouderen die door de vrijwilligers bezocht zijn hebben aangegeven de gesprekken op prijs te stellen. Een belangrijke spil in het geheel is de vrijwillige coördinator, die na de aanmelding van een oudere op huisbezoek gaat voor kennismaking. Zij bekijkt of de vraag van de oudere past bij Een luisterend oor. Vervolgens zoekt zij een vrijwilliger die wanneer het ‘klikt’ met de oudere hiermee in gesprek gaat. Afhankelijk van de aard van de vraag kan het aantal gesprekken variëren van een paar tot meerdere gesprekken gedurende een langere periode.
Omdat een paar vrijwilligers gestopt zijn, zoeken we nieuwe vrijwilligers. Als vrijwilliger bij Een luisterend oor bepaal je zelf met hoeveel ouderen je in gesprek wilt gaan en hoeveel tijd je hiervoor beschikbaar wilt stellen. Je wordt toegerust voor het werk en krijgt ondersteuning van de andere vrijwilligers met meer ervaring.
Mocht u belangstelling hebben of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met:
Nettie Diepstra (coördinator) tel. 0598-321700, e-mail: henkennettiediepstra6@gmail.com
of Froukje Numan (aanmeldpunt Kwartier Zorg & Welzijn) tel. 0598-364900, e-mail: F.Numan@kwartierzorgenwelzijn.nl
Vrijwilligers van Een luisterend oor willen er voor deze ouderen zijn door hen te bezoeken in hun in de eigen vertrouwde omgeving. Zij bieden aandacht en een luisterend oor te bieden en kunnen helpen moeilijke vragen hanteerbaar te maken.